Sfaturi utile despre cosurile de fum privind constructia, intretinerea si repararea lor.

Pe cat de importanta este structura de consolidare a casei , pe atat de important este si
hornul sau cosul de fum. Fie ca vorbim de un cos folosit la o sursa principala de caldura (centrala peleti, semineu, cazan, soba teracota), fie ca vorbim de un cos folosit la o sursa secundara de caldura, alegerea materialelor folosite pentru construirea hornului si montarea acestuia trebuie alese foarte bine si tratat cu seriozitate maxima.

Un cos de fum bine construit beneficiaza de un tiraj mare ceea ce faciliteaza functionarea
corespunzatoare a sursei de caldura pentru o perioada mare de timp, se evita accidentele nedorite!

Recomandari pentru construire.
­

  • Cosul de fum va depasi cu minimum 500 mm coama acoperisului daca in jurul casei dumneavoastra exista cladiri mai inalte, cosul de fum va trebui sa depaseasca coama casei cu minimum 1 000 mm. La baza cosului obligatoriu se va monta element preluare condens + element cu usita de vizitare (pentru acces curatare cos).
  • Cosul de fum pentru obtinerea unui tiraj optim, trebuie sa fie drept si fara devieri si sa aiba un diametru interior de minim ø180.
  • Pentru eliminarea condensului se recomanda construirea cosului din elementi dublii izolati cu vata bazaltica, elementii folositi vor fi speciali pentru cos de fum, rezistenti la temperatura mare sau se va folosi manta exterioara pentru protectie, iar in interior tub samotat rezistent la temperatura mare.
  • Montarea unui element de acoperire a cosului de fum pentru protejarea cosului impotriva precipitatiilor si refularii vantului.

Elementele de acoperire pe care le producem si distribuim sunt realizate din beton vibrocompactat, clasa minima de beton C25/ 35, iar in compozitia acestora sunt folositi aditivi speciali si insertie fibra de sticla care ofera produselor noastre calitate premium si garantie de minim 40 de ani. Pentru alegerea capacului potrivit hornului dumneavoastra, va recomandam sa vizualizati lista de produse.

Informatii detaliate si recomandari despre proiectarea, instalarea si punerea in functiune a cosurilor de fum, gasiti in Standardul Roman: SR EN 15287-1/2007.